Napkollektor rendszerelemek

A napkollektor önmagában "csak" energiát termel, ahhoz, hogy ezt az energiát hasznosítani tudjuk, néhány egyéb berendezésre is szükség van. Ezek a berendezések a teljes rendszer árának akár 70-80%-át is jelenthetik, és igen nagy mértékben határozzák meg a teljes rendszer hatásosságát és hatékonyságát.

tároló I hidraulikai modul I vezérlés I csövek,szerelési anyagok

Tároló

A napkollektorok akkor termelnek, amikor süt a nap, nem pedig akkor, amikor a melgvizet használni szeretnénk. Ezen felül egyes napokon többet termelnek, mint amennyit elhasználunk, máskor viszont kevesebbet. Azt nem engedhetjük meg magunknak, hogy a termelt, de pillanatnyilag fel nem használt energia elvesszen, ezért a megtermelt hőt el kell tárolnunk. Erre szolgálnak a tárolók, közismertebb nevükön a bojlerek.
A tárolók megfelelő méretezése nagyon fontos a rendszerhatásfok szempontjából. A túl kicsi tároló számos problémát okozhat. Egyrészt, a tárolók vizének hőmérséklete nem emelkedhet egy bizonyos szint (80-85 fok) fölé. Ha ezt a hőfokot a tároló vize elérte, további energiát már nem lehet benne eltárolni, a későbbiekben termelt energia elvész. Márpedig a napkollektor rendszerek csak akkor lehetnek gazdaságosak, ha az általiuk termelt energiát maximálisan kihasználjuk. Tehát, kisebb kapacitású tárolón spórolhatunk ugyan a beruházáskor, de a megtérülési idő mégis hosszabb lesz, mint egy helyesen méretezett tároló esetén. Nem is beszélve a fokozottabb vízkövesedés veszélyéről.
Ráadásul, ha a napkollektorokról nem vesszük el az energiát, akkor a bennük lévő munkafolyadék felforrhat. Ha ez a munkafolyadék fagyállót is tartalmaz - márpedig többnyire tartalmaz - akkor savasodás indulhat meg, ami jelentősen lerövidítheti a rendszer elemeinek élettartamát. Ezért, ha gyakran fordul elő túlmelegedés, akkor a munkafolyadékot cserélni kell. Ez anyag és munkaköltséget jelent. Valószínűleg már az első csere költségei meghaladják azt az összeget, amit a tárolón spóroltunk.

A napkollektor által megtermelt hőt hőcserélőkön keresztül juttatjuk be a tárolóba. Mivel a napkollektorokkal sohasem a teljes energiaszükséglet fedezése a célunk, ezért más hőtermelő eszközre is támaszkodnunk kell. Ez lehet egy beépített villamos fűtőszál, vagy egy külső kazán, esetleg hőszivattyú. Ha külső hőforrást (azaz nem beépített fűtőszálat) szeretnénk használni, akkor ügyeljünk arra, hogy elegendő számú hőcserélő álljon rendelkezésre.
Ha már meglévő rendszerhez kívánunk napkollektorokat csatlakoztatni, és nincs szabad beépített hőcserélőnk, akkor használhatunk külső hőcserélőket is. A külső hőcserélők előnye, hogy pontosabban méretezhetőek az egyedi igényeknek megfelelően, viszont általában drágábbak, mint egy beépített belső hőcserélő. Ezért, ha tárolót vásárolunk, gondoljunk arra, hogy a jövőben akarjuk-e majd fejleszteni a fűtési, vagy melegvízellátási rendszerünket.
Fontos még a tárolók hőszigetelése, hiszen nem szeretnénk, ha az eltárolt energia másnapra elillanna. Lényeges a belső bevonat, mert használati melegvíz esetén folyamatosan friss, oxigéndús víz áramlik át a rendszeren, ezért figyelmet kell fordítani a korrózió elleni védelemre. Puffer tárolóknál, amelyek zárt rendszerben dolgoznak, ez a probléma nem merül fel.
Ugyancsak a használati melegvíz tárolók problémája az ún. legionárius baktériumok elszaporodásának veszélye a tároló alján összegyűlő pangó vízben. A korszerű tárolók ezzel a problémával is képesek megbírkózni.
Figyeljünk arra, amikor egy ajánlatot értékelünk, hogy megfelelő típusú és minőségű tárolót tartalmaz-e!

Hidraulikai modul

A napkollektor hőenergiájának eljuttatását a tárolóba a munkafolyadék keringetésével érjük el, ezt végzi a hidraulikai modulban található szivattyú. Olyan szívattyút szabad csak beépíteni, ami tűri az időnként előforduló magas hőmérsékletet, és az átfolyó víz-glykol keverék hatásait. Célszerű olyan szívattyút választani, amelynek ezeken felül a fordulatszáma is szabályozható, mert így érhető el az ideális hőcsere, és persze a villamos energián is spórolhatunk. A teljesítménynek elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy a rendszer ellenállását le tudja küzdeni, és a magasan elhelyezkedő pontokon is át tudja keringetni a vizet. Mindezek miatt fontos, hogy csak szakember által méretezett, megfelelő minőségű és teljesítményű szivattyúkat építsünk be.
A hidraulikai modulban kap helyet egy nyomásmérő és a biztonsági szelep is, amelynek feladata a túlnyomás elleni védelem. Ide csatlakoztatjuk a tágulási tartályt is, ami a jelentős hőmérsékletváltozások miatti hőtágulást nyeli el. Találhatóak itt még hőfokmérők, amelyek az előremenő és a visszatérő víz hőmérsékletéről adnak információt, egy átfolyásmérő, légbuborék leválasztó, és a feltöltést, illetve a leürítést segítő csapok.

Vezérlés

A vezérlés a rendszer agya, ami az egyes elemek működésének összehangolásáért felelős, és nagy szerepe van a hatékony működés biztosításában. Érzékelők segítségével figyeli a rendszerben fennálló aktuális állapotokat, és azoknak megfelelően utasítja az egyes elemeket, ezáltal szabályozza a teljes folyamatot, és optimalizálja a rendszer működését. A korszerű vezérlések védik a tárolókat, és a teljes rendszert is a túlmelegedéstől, rögzítik a működést jellemző adatokat, melyek segítségével az esetleges hibás működések, üzemzavarok okai utólag is felderíthatők. A modern vezérlők alkalmasak a távfelügyeleti funkciók támogatására is, interneten keresztül ellenőrizhetjük a rendszer működést, vagy akár be is avatkozhatunk abba.
A különböző vezérlők különböző lehetőségeket kínálnak, így a legegyszerűbbek csak a szivattyú ki-be kapcsolására alkalmasak, más típusok alkalmasak bonyolult rendszerek kifinomult szabályozására, egyedi igények programozott kielégítésére. A programozható ki-és bemenetek száma, a megvalósítható rendszersémák sokfélesége, a maximális kiementi teljesítmények, a lehetséges csatlakozások száma és típusa, valamint az elérhető speciális funkciók alapján kell kiválasztanunk a nekünk legjobban megfelelő berendezést. Ne feledjük, a rendszer hatásfoka nem azonos az egyes elemek hatásfokával. A folyamatok optimális szabályozása legalább olyan fontos, mint pl. a kollektorok hatásfoka. Egy jól megválasztott és megfelelően felprogramozott vezérlés sokat javíthat a rendszerünk hatásfokán, és ezáltal a megtérülési mutatókon.

Csövek, szerelési anyagok

A rendszer telepítéséhez csak szolár rendszerekhez való anyagokat szabad használni. Léteznek, és már nem is drágák a kifejezetten erre a célra gyártott csövek, fittingek, rögzítő készletek és egyéb szerelési anyagok. Ne engedjük, hogy régi, jól bevált fűtésszerelőnk az "így szoktuk mindig" felkiáltás kíséretében hagyományos fűtési rendszerekhez alkalmas anyagokkal építse ki a rendszerünket. A speciálisan erre a célra kialakított szerelési anyagok ellenállnak a magas hőterhelésnek, bírják a víz-glykol munkafolyadékot, és általában nem is drágábbak! Ráadásul a szerelés könnyebb, gyorsabb - és ezáltal olcsóbb is, ha megfelelő eszközökkel, és anyagokkal dolgozunk.
Sajnos gyakran találkozni a hiányos szaktudás miatt rosszul kialakított rendszerekkel. Aki jó fűtésszerelő, az még nem biztos, hogy jó szolár-rendszer szerelő is. A szolár szerelés sem varázslat, nem is titkos okkult tudomány, mindössze néhány dologra kell odafigyelni, de azokra nagyon. Ezét kifejezetten javasoljuk, hogy a telepítést mindig kiképzett szakemberek végezzék! Ha nem ismer ilyet, kérje meg a kereskedőt, akitől a rendszert vásárolja, hogy végezze ő a telepítést, vagy ajánljon valakit!
Arra is fel kell hívnunk a figyelmet, hogy a számla nélkül elvégzett munkák után semmilyen garanciális igényt nem érvényesíthetünk. Ha a hibás telepítés után a szerelő telefonja elromlik, e-mail címe megváltozik, és esetleg a cége is megszűnik, és számlánk sincs az elvégzett munkákról, akkor a javítás költségeit magunknak kell majd állnunk.

Ezért mindenkit arra biztatunk, hogy ha már egy napkollektoros beruházás mellett döntött, akkor kiképzett, legálisan működő szerelővel végeztesse el a telepítést. Aki kifizet több százezer forintot a környezetvédelem és az energiatakarékosság érdekében, az megérdemli, hogy büszke legyen és örömét lelje a rendszerében, nem mellékesen spóroljon is. Ne legyen pár tízezer forint miatt bosszúság és csalódottság a vége!

 

vissza az oldal tetejére