Műszaki adatok

Maximális nyomtatási terület: 220mm x 220mm x 250 mm
Rétegvastagság: 0,05mm - 0,2mm
Nyomtatható anyagok: PLA, ABS, TPU, PETG, stb. (A nyomtatható anyagok tetszőleges színekben érhetőek el, de egyes színek beszerzése időigényesebb lehet, ezért érdemes előre érdeklődni. Akár csak az itt fel nem sorolt anyagokról.)
Támogatott fájl formátumok: STL, OBJ


A 3D nyomtatásról általában

A 3D nyomtató vékony műanyag szálakat (filamenteket) olvaszt meg, és az olvadt műanyagból építi fel a modelleket rétegről rétegre. A 3D nyomtatáshoz szükség van egy 3 dimenziós számítógépes modellre, amit általában CAD szoftver segítségével rajzolnak meg. A megrajzolt modellből egy ún. "slicer" szoftver írja meg a végleges programot, ami alapján a nyomtató dolgozik.
A 3D nyomtatás nagy előnye, hogy bonyolult munkadarabok gyártására is alkalmas szerszámozási költség nélkül. Ennek köszönhető, hogy akár egyetlen munkadarab gyártása is gazdaságosan megvalósítható. A hátránya pedig, hogy az ipari gyártási eljárásokhoz képest nagyon lassú, és a sorozatgyártásnál jóval költségesebb is. Ezért sorozatgyártásra nem is alkalmazzák.
Kiváló és gazdaságos megoldás viszont egyedi tárgyak, prototípusok, vagy 1-2 darab alkatrész legyártására.

Környezetbarát, lebomló műanyag tárgyak gyártására is alkalmas!

A leggyakrabban használt alapanyagok:

ABS: Az egyik legelterjedtebb anyag, a LEGO kockák is ebből készülnek. Nagyon tartós, ütésálló, eléggé rugalmas és jól bírja a magasabb hőmérsékletet (kb. 80 fokig). Enyhébb savakkal és lúgokkal szemben ellenálló. Könnyen festhető és ragasztható. Hátránya, hogy vetemedésre hajlamos. Általában működőképes prototípusok, alkatrészek gyártására használják.
PLA: Kukoricakeményítőből és cukornádból gyártott, biológiailag lebomló műanyag. Nem túl rugalmas, ezért könnyebben törik, viszont nem hajlamos a vetemedésre. Alacsony UV állósága miatt főleg beltéren használt tárgyak gyártására alkalmas. Gyorsan nyomtatható, ezért a PLA nyomtatási költsége általában alacsonyabb más műanyagokénál!
PETG: Tartós és rugalmas, kevésbé vetemedik az ABS-nél. Szinte bármi gyártható belőle, de sajnos kicsit drágább más műanyagoknál.
TPU: Nagyon rugalmas, már-már gumiszerű, ugyanakkor nem túl erős anyag. Akkor használják, ha fontos, hogy a végtermék rugalmas legyen (pl. műanyag ékszerek, kiegészítők).

A felsoroltakon kívül számos más anyag, pl. fás, vagy fémes hatású műanyag, szénszál, stb. is nyomtatható. Különleges igények esetén kérjük, lépjen velünk kacsolatba!

Vissza a főoldalra

Kapcsolat