CNC esztergálás

Száladagolóval, Y tengellyel, vezérelt C tengellyel

Technikai adatok:

Berendezés típusa: ZMat FL-300, gyártási év: 2019
Maximális esztergálható átmérő: 150 mm
Maximális esztergálható hossz: 300 mm
Főorsó áteresztés: 45 mm
Szerszámtár: 8 helyes revolver
Y tengely: 2+2 hajtott szerszám
C tengely: fokonként vezérelt
Száladagoló: van

Mit jelentenek ezek az adatok?

Maximális esztergálható átmérő: Elvileg ekkora átmérőjű rudat, vagy csövet lehet biztosan befogni a tokmányba. Ez alól van kivétel: az üreges tárgyakat úgy is meg lehet fogni, hogy a tokmány pofákat kifordítva nem kívülről, hanem belülről fogjuk meg a munkadarabot. Ha ez lehetséges, akkor akkora átmérőjű darab munkálható meg, ami el tud fordulni a gépben.
Maximális esztergálható hossz: Annak az útnak a hossza, amit a kések és marók be tudnak járni. Ez tehát a gép felépítéséből adódó korlát. De a gyakorlatban ennél meghatározóbb korlát az alapanyag átmérője és minősége. Ugyanis, ha túl hosszú alapanyagot akarunk esztergálni, akkor az az erők hatására elhajolhat, berezeghet. Ilyenkor romlik a felületi minőség, csökken a pontosság. Ököl szabályként az átmérő négyszerese munkálható meg, de a gyakorlatban ez a próbagyártáskor derül ki. Ha a próbagyártásnál készült darab felülete és pontossága megfelel a megrendelőnek, akkor gyártható a darab. Ha nem, akkor természetesen nem - minden egyéb elméleti korláttól függetlenül.
Főorsó áteresztés: Ha a nyers szál átfér ezen az átmérőn, akkor nem szükséges feldarabolni, és darabonként befogni. Így sokkal gyorsabb (és ezáltal olcsóbb) a gyártás, ráadásul nem kell kidobni azt a néhány centiméternyi anyagot, amire csak ezért lenne szükség, hogy be tudjuk fogni a tokmányba. Lényegében a főorsó áteresztés határozza meg a tényleges sorozatgyártásban megmunkálható szál maximális átmérőjét.
Szerszámtár: A modern szerszámgépek automatikusan cserélnek szerszámot. Minél több szerszám fér a szerszámtárba, annál bonyolultabb munkadarabokat lehet megmunkálni emberi beavatkozás nélkül.
Y tengely: Az esztergálás eredetileg forgástestek gyártására alkalmas. Ehhez elég egy forgó tokmány, és két tengelyen vezérelhető szerszámok (X és Z tengelyek). A +1 vezérelt tengely (Y tengely) viszont lehetővé teszi, hogy ne csak forgástesteket gyártsunk. Hajtott szerszámokkal, és vezérelt Y tengellyel az eszterga gyakorlatilag 5 tengelyes maróként is használható. A 2+2 hajtott szerszámmal szinte bármilyen formát (pl. sokszögeket, excentrikus formákat, stb.) gyárthatunk, illetve a középponttól eltérő helyeken is elhelyezhetünk furatokat.
C tengely: Esztergagépeken a C tengely a befogott szállal párhuzamos tengely - e körül forog a nyers szál. De a 4, vagy 5 tengelyes megmunkáláshoz, és az Y tengely használatához elengedhetetlenül szükséges, hogy ezt a tengelyt is pontosan vezérelni tudjuk - ha lehetséges, akkor fokonként.
Száladagoló: Sorozatgyártásnál, ha egy munkadarab elkészül, akkor a száladagoló tolja be a gépbe a következő munkadarab gyártásához szükséges anyagot. Segítségével szinte teljesen automatizálható a gyártás, nincsenek anyagbetöltés miatti veszteségidők, és nem kell egy kezelőnek folyamatosan a gép mellett állnia. Figyelembe véve, hogy a szerszámgépek működtetési költségének a legnagyobb részét a gépkezelő bére teszi ki, egy száladogolóval sokkal olcsóbbá, és gyorsabbá tehető a gyártás.